Върни се горе
Последвайте ни:

Като основен структурен протеин на съединителната тъкан, колагенът е изключително важен за нормалното функциониране на ставите и може да допринесе за конкретни ползи като:

• Продължително поддържане на здрави стави. Колагенът играе основна роля в растежа и укрепването на ставите, сухожилията и хрущяла.
• Подобряване на ставни заболявания

Колагенът е един от най-изобилстващи протеини, представлява 25-35% от цялото количество протеин в човешкото тяло. Колагенът съставлява 2% от мускулната тъкан и се намира в много части от тялото ни. Вижте другите ни статии за конректното разпределение на този жизненоважен протеин.

Модерната медицина от днес, употребява колаген за кулинарни, разкрасителни и медицински причини. Във връзка със здравето на ставите, употребата на колаген е популярна, поради намалянето на ставните болки и възпаление и по-конкретно като средство срещу ставни заболявания, например: Артрит.

 

КАК КОЛАГЕНЪТ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ НА ЗДРАВЕТО НА ВАШИТЕ СТАВИ?

Приемът на добавки с колаген може да помогне на здравето на ставите ви по няколко начина:

  • Диференциация на остеобластите
    Колагенът подпомага растежа на клетките и регенерацията им в и около ставите като диференцира костните клетки или остеобластите.
  • Стабилизиране на серумните антитела
    Като намаля количеството антитела едно срещу друго, добавките с колаген могат да намалят възпалението и последващата болка.
  • Подобряване на костната гъстота
    Като никой друг протеин, хидролизираният колаген помага да увеличи костната гъстота, костната маса, костната сила, което пък може да подобри цялостно стабилността на костите.

Намаляване на възпалението и нефункционалните имунни реакции
Колагенът за стави в частност има по-различно движение и цел, за разлика от колагените за други части на тялото. Разликата се разбира, когато говорим за разрушителните последствия на увеличените нива на Т-клетките и възпалените маркери в автоимунното заболяване ревматоиден артрит.
Оралният прием на малки дози колаген позволява на имунните клетки да толерират колагена и постепенно да намалят (и/или предпазват) нежелани,а дори и вредни автоимунни реакции.

Консумацията на необходимото количесто колаген води до:
• Предпазваме тялото ни да разруши клетките около ставите, още известно като имунореактивност.
• Увеличение на производството на антитела, конкретно IgG2A и IgG1.
• Намаляне на възпалението чрез увеличение отделянето на цитокин IL-10, който подтиска разрушителните ефекти на IL-17.

Ползите от колаген за здравето на ставите са многобройни, от всички тях обаче най-подкрепено от научни изследвания е намалянето на болката( включително сутрешно схващане, схващания от дълги периоди на почичка, или с други думи казано, седнало/легнало положение, както и болка причинена от активната ‚‘употреба на афектираните стави; например интезивни тренировки или работа на крак.

Хидролизираният колаген подобрява комфорта на ставите, пие се регулярно, всеки ден или 1-3 дни, в зависимост от моментното състояние на човека и неговите конректни проблеми, както и начин на живот.

 

Проучвания с животни и хора показват следните резултати:

Както хората, така и бозайниците имат колаген в тялото си, но го губят с годините и в следствие на начина на живот.

Намаляване на болките в ставите и обездвижването: Кучета, на които им е даван колаген за стави показали значително намаляване на болките в крайниците повреме на движение, както и подобрена физическа активност.
Подобряване на заболяването артрит: Коне, на които им е даван колаген показват подобрен статус като цяло на болките в ставите, причинени от заболяването артрит.

Все повече клинични проучвания показат капацитета на колагена успешно да намали болките в ставите и отоците, да подобри мобилността и да забави процеса на стареещи стави с годините, или да предпази от развитието на болки и заболявания.
В контролирано пласебо проучване на 60 възрастни човека със сериозен ревматоиден артит, им се е давало ежедневно колаген в рамките на 3 месеца. Проучването е заключило, че броят възпалени стави и сухожилия е намалял при тези хора на които им е даван колаген. А при тези на които е давано пласебо хапче, тоест казва им се, че е колаген, а не е, те нямали никакви подобрения. Групата, която е употребявала за 3 месеца колаген добавка всеки ден показала значителни подобрения в способността да разстягат колената си и по-дълга подвижност преди да усетят дискомфорт в ставите. Конкретните резултати сочат почти двойно подобрение от първоначалния стадии. 2.8 точки след употреба за 0.5 минута, в сравнение с 1.4 точки за 0.2 минути преди започването на проучването.

В друго проучване 52 човека на възраст с остеоартрит показват подобрения в ежедневните си движение и цялостно подобрение в начина на живот. Нека напомним хората в горните две проучвания са с напреднал стадий артрит в различни форми. Проучването също констатира, че хидролизираният колаген на прах подобрява комфорта на ставите, особено ефективен за хора в начален стадий на остеоартрит.

Проучване на 250 възрасти човека в начален стадий на остеоартрит, конкретно в колената, им е даван колаген в рамките на 6 месеца, всеки ден. Резултатите сочат значително подобрение в състоянието на колената, увеличение на комфорта и намаляне на болката. След изследванията, учените констатират, 30% редукция на възпалени стави и добавят, че хора с най-разрушени стави, и хора, които рядко се хранят с протеин от месо, имат определено най-големи ползи от суплементирането с колаген.

Както сами разбираме, колагенът не е генерален продукт, защото,ако е произведен така, то няма как да е ефективен, когато търсим конкретни подобрения за конкретни части от тялото. Затова колагенът за стави от Финландия е специализирана хранителна добавка за ставите, сухожилията и хрущяла. Веднъж влязли в кръвния поток, колаген пептидите се отправят към ставите. Добавката е 100% натурална и съдържа само хидролизиран колаген на прах. При сериозни заболявания, задължително консултирайте вашия лекар. За поддържане на здрави стави, употребявайте всеки ден или 1-3 дни една чаена лъжичка на ден, до 5гр макс.
Повече информация в категория продукти тук

X