Върни се горе
Последвайте ни:

Както вече знаем от предните ни статии, колагенът е един от най-важните протеини в нашето тяло и естествено намаля с годините. Голяма част от кожата, косата и ноктите съдържат колаген. Сигурно сте виждали различни терапии, а дори и шампоани с колаген, чиито опаковки са обсипани с информация за ползите от колаген. Докато това може и да е така, истинските ползи идват вътрешно. Дори този факт, сам по себе си е логичен. Чували сте човек е това, което яде?

Да преминем към съществената част. Колагенът е отговорен за еластичността на кожата, здравината на косата и ноктите. Колагенът заема 30% от общия протеин в тялото и 70% от протеина в кожата. Неслучайно е толкова важен.

Да, колагенът намаля с годините и често пъти намаля и поради модерния начин на живот(динамика=стрес), лоша диета( нередовно хранене, консервирани храни и т.н.), проблеми с храносмилането( по-точно стомаха и червата) и дори личните избори, дълго време прекарано пред облъчващ екран(телефон, телевезирор, компютър), недоспиване, пушене, или пък прекаленото излагане на слънце без защита, лягане с грим, активните тренировки пък износват ставите.

ЖЕЛАТИН : КОЛАГЕН

?

Често пъти двата термина се използват като синоними, но всъщност има разлика.
Колагенът е основната форма на протеина, намерен в тялото, желатинът се произвежда, когато колагенът е сварен или топлинно обработен. И двата имат подобни композиции, самата разлика става трудна за различаване когато стане на въпрос за добавки.

Колаген на Прах (Пудра)– Съдържа протеини, които са разпределени в индивидуални пептидни вериги. Тази форма се усвоява по-лесно и е особено подходяща за хора с храносмилателни проблеми. Друг плюс е, че колагенът на прах се разтваря бързо в повечето топли или студени напитки. Няма вкус и следователно е много лесно да се добави към любими напитки или храни. Колагенът на прах във вид на добавка няма как да се превърне в желатин.

Желатин– Желатин със сигурно сте виждали. Например като сварите телешко; Натуралната форма на колаген при сваряване се превръща в желатин.Затова като оставите телешкото в хладилника то се превръща в гел.

Едно време, хората много повече са консумирали желатин/колаген в натуралната им форма, тъй като са готвили често и много телешко, бульони.
В днешно време нещата са коренно различни.

Така да се върнем към основната тема колагенът в кожата. Като си стареем, всеки ден, епидермисът(външния слой на кожата) изтънява и губи еластичност, процес познат като еластоза. Докато това се случва, човекът започва да има повече признаци на стареене по кожата си, не само по-лицето, по тялото, ръцете, врата. (говорим за бръчки)

Добрите новини са тези промени е, че не задължително те са постоянни или невъзможни да се поправят и предотвратят. В проучване миналата година, жени които са взимали хидролизиран колаген( виж колаген за кожа) редовно за 8 седмици са видели 20% намаление на бръчките. Представете си, ако взимате навреме, преди бръчките да са там!
Още по-вълнуващо: След тези 8 седмици, проколаген е бил увеличен значително с 65% и еластин 18%.
Което с други думи пояснява, че колаген добавката за кожа, помага на вашето тяло да произвежда отново колаген. Проучването също показва, че консумацията на колаген увеличава еластичността на кожата и хидратацията й.

Важно е да се отбележи, че хората са консумирали колаген добавка, а не желатин.

Колагенът като добавка, когато е изработена прецизно, то само тогава може да достигне до дермата, където да стимулира производството на колаген. Еднакво важно е, продуктът да е натурален с оптимално съдържание на чист колаген. Е нашите добавки, които може би вече консумирате, съдържат 100% колаген и нищо друго.

Ползите от колаген не спират до тук: В отделни статии ще откриета информация за косата и ноктите, както и за ставите, костите и тялото.

Не само кожата старее, а цялото тяло. Но за да завършим позитивно, ще напомним няколкото реда по-горе: Решение и Подобрение има с чисти колаген добавки.

X