Върни се горе
Последвайте ни:
КАКВО Е КОЛАГЕН и ЗАЩО Е ДА ПИЕТЕ КОЛАГЕН?

Колагенът е протеин. Всъщност, колагенът представлява един от най-важните протеини в човешкото тяло, заема около 30% от общото количество протеин в тялото. Колаген е отговорен буквално да поддържа всичко заедно, намира се в костите, мускулите, сухожилията, ставите, кожата, косата и ноктите. Колагенът дава структурна подкрепа и еластичност, изкючително важен е за подновяването на клетките, хрущялната тъкан и костите. Колагенът е най-важният компонент на съединителната тъкан.

Колагенът съдържа пептидни вериги от хиляди аминокиселини. Тези пептидни вериги формират тройна спирала. Когато всяка спирала се движи една около друга, те произвеждат колаген фибрили.

Колагенът е богат на 2 важни аминокиселини:

  • Глицин– основната аминокиселина в колагена, важна за здраво ДНК. Глицинът е извествен, че помага на инхибиторните процеси в мозъка и помага за намаляното на умората, виенето на свят и подобряването на съня.
  • Пролин– основното вещество, от което вашите клетки в кожата и свързващата тъкан се нуждаят за да произвеждат собствен колаген.

Колагенът има голямо значение за цялото тяло и се разделя на 28 вида според структурите, които формират в тялото ни. Най-често срещаните са тип 1, тип 2 и тип 3.

  • Колаген тип 1 се намира в кожата, сухожилията, костите, органите, зъбите, съдовите клетки.
  • Колаген тип 2 е основен компонент на ставния хрущя, колаген тип 3 се намира както тип 1 в органите и е основния компонент на ретикуларните влакна.

Колагенът естествено намаля с годините в резултат на стареенето, начина на живот и външните фактори. Като дефицитът на колаген започва на крехките 20/25 години. Всяка година губим средно по 1-2% колаген, особено засилена загуба има при жените и при жените в менопауза. След 50 годишна възраст колаген сме загубили средно 50% колаген. Съответно кожата се отпуска, старее, ставите болят, всяка рана зараства по-бавно, получават се заболявания: остеопораза, артрит и т.н.

Ако пък сте от хората, които:

· Пушат

· Прекалено много стоят на силно слънце без да се предпазват

· Живеят в замърсен град

· Не се хранят редовно и здравословно, например консумират прекалено много захар,

То всичко това засилва загубата на колаген и неприятните последствия.

Именно поради тези причини е важно за нашите организми да ги снабдяваме с колаген, за да стимулираме производството на този ключов протеин. С цел да подобрим сегашното си състояние и основно с цел да се предпазим от многобройните заболявания, фрактури, признаци на стареене и т.н.

Повече информация за всеки продукт, намерете тук.

X